Direct een proefpakket aanvragen?

Tijdelijk een voordelig pakket met 4 of 6 maaltijden, gratis bezorgd!


Probeer voordelig verse maaltijden uit.
Bestellen via de telefoon, email of website.
Geheel vrijblijvend, zonder abonnement.
Persoonlijke service en lokale bezorgers.
Vraag proefpakket aan en ontvang meer informatie.

Koolhydraatarme maaltijden

Koolhydraten zijn een energiebron voor ons lichaam. We hebben allemaal koolhydraten nodig om dagelijks onze energie te kunnen leveren. Maar hoe gezond koolhydraatarme producten ook voor je zijn, houdt er rekening mee dat té weinig koolhydraten ook ongezond is. Ze zorgen namelijk voor bijna al het brandstof dat in je lichaam wordt omgezet in energie. Onvoldoende koolhydraten leidt tot gebrek aan energie. Dus zonder deze energieleverancier kunnen wij eenmaal niet functioneren.

Energie
Iedere dag hebben wij energie nodig om goed ons werk te verrichten. En voeding waarin koolhydraten zit (zoals vlees en zuivelproducten) vormen een belangrijke energiebron voor het lichaam.
De belangrijkste bron van energie halen wij uit de koolhydraten in ons lichaam. Zolang jij gezond eet, kun je bijna 75% van al jouw energie uit koolhydraten halen.

Voedingsmiddelen bestaan uit twee soorten koolhydraten. We maken namelijk onderscheid tussen verteerbare koolhydraten en niet-verteerbare koolhydraten. Zetmeel en suikers zijn verteerbare koolhydraten die in je lichaam kunnen worden opgeslagen en omgezet in glucose.
Voedingsvezels vallen onder niet-verteerbare koolhydraten. Vezelrijke voeding is vooral nodig om darm problemen te verhelpen of voorkomen.

Koolhydraten zijn onder te verdelen in zetmeel en suikers. We zullen hieronder eerst de suikers behandelen. Suiker is een verzamelnaam van natuurlijke suikers, zoals:

 • Melksuiker (lactose)
 • Vruchtensuiker (fructose)
 • Pure suiker (sacharose) *

Koolhydraatarme maaltijden bestellen

In de tabel hieronder vind je verschillende aanbieders gezonde maaltijden aan huis. Vaak is hier ook een assortiment met koolhydraatarm beschikbaar. Bekijk de aanbieder voor meer informatie.

Landelijke Leveranciers Koelvers Vriesvers Aantal maaltijden Informatie
uitgekookt
25 koelverse maaltijden per week
vers-aan-tafel
170+ vriesverse maaltijden
apetito
Ruim 130 vriesverse maaltijden
maaltijdservice-nl
150 vaste koelverse maaltijden
mealhero
Nieuw: met slimme stomer
mealhero
Extra boodschappen meebestellen
diepvriesman
Ruim 100 vriesverse maaltijden

Bloedsuiker
Wanneer koolhydraten in je lichaam worden verteerd, worden deze omgezet in glucose. Deze brandstofleverancier zorgt er bijvoorbeeld voor om te kunnen denken, praten en lopen. De glucose in het bloed noemen wij ook wel bloedsuiker.

Simpele en- complexe koolhydraten
We maken onderscheid tussen enkelvoudige en- meervoudige koolhydraten. Ook wel bekend als simpele koolhydraten en complexe koolhydraten. Zoetigheid en suikers zijn voorbeelden van simpele koolhydraten die ervoor zorgen dat je bloedsuiker snel stijgt en afneemt. Wanneer je hier teveel van hebt, voel je je slaperig en zwak. Hoe meer enkelvoudige koolhydraten in je lichaam zit, des te groter de trek naar nóg meer koolhydraten die geraffineerde suikers bevatten.

Simpele koolhydraten
Enkelvoudige of simpele koolhydraten zijn dus ongezond. Ze bevatten onnodig veel calorieën en geen nuttige voedingsstoffen! Bovendien heb je kans om overgewicht op te lopen en verhoging van de suikergehalte. Hiernaast zijn er nog een aantal aandoeningen en ziektes die ontstaan door overmaat aan simpele koolhydraten. Zo is bijvoorbeeld het risico aanwezig om botontkalking en darmklachten, zoals spastische darm op te lopen. Vermijdt daarom de volgende producten zoveel mogelijk:

 • Snoepjes
 • Koekjes
 • Gebak
 • Frisdrank
 • Vruchtensap

Complexe koolhydraten
De meervoudige, ofwel complexe koolhydraten worden langzamer door het lichaam verteerd. In deze koolhydraten zitten vaak voedingsvezels en bevat minder vetten die door het lichaam worden opgeslagen. Complexe koolhydraten worden veelal gebruikt door (professionele) sporters, vanwege de gunstige werkingen. Een goede koolhydraatarm dieet bevat weinig tot geen simpele koolhydraten en veel complexe. Voeding die complexe koolhydraten bevatten zijn onder meer:

 • Havermout
 • Zilvervliesrijst
 • Pasta
 • Granen
 • Volkorenbrood
 • Volkorenpasta
 • Aardappels